22. január 2019 / Meniny má Zora

Koncoročné mláďatá a noví obyvatelia ZOO Bratislava

V Bratislavskej ZOO sa koncom roka 2018 narodilo niekoľko nových prírastkov!
Koncoročné mláďatá a noví obyvatelia ZOO Bratislava

Rozkošné malé antilopy

Dňa 4.11. 2018 sa nám narodili dve mláďatká u najmenšej antilopy dikdik Kirkov (Madoqua kirkii). Tento zvierací druh máme v našej ZOO len niečo vyše roka, no za také krátke obdobie sa u nás narodilo už 5 mláďat. Jedna samička minulý rok, tohto roku na jar dve mláďatá a teraz v zime ďalšie dve. Matkami mláďat sú samice Akela a Bagíra a otcom hrdý samec Sherchán. Keďže sa narodili počas zimy, kedy sa dikdiky zdržiavajú kvôli počasiu a teplote väčšinou vo vnútorných priestoroch, budú ich môcť návštevníci vidieť až začiatkom jari.

Táto antilopa dosahuje v kohútiku výšku približne 35 cm. Je to bylinožravec, teritoriálny druh s nočnou aktivitou. Pri kútikoch očí má žľazový otvor, do ktorého si strká steblá alebo malé halúzky, ktoré sa potrú sekrétom, čím si dikdik označí svoje teritórium. Má predĺžený pysk pretkaný tenkými cievami, v ktorých sa krv ochladzuje a slúži tak ako termoregulátor.

Mláďatká veľmi rýchlo rastú a už po pár týždňoch sú výškovo porovnateľné s rodičmi.

  • Rad: párnokopytníky
  • Dĺžka tela: 52 - 72 cm
  • Hmotnosť: 3 - 7 kg
  • Priemerná výška v kohútiku: 45 cm
  • Priemerná dĺžka gravidity: 6 mesiacov
  • Počet mláďat: 1
  • Dĺžka života: 3 - 4 roky vo voľnej prírode, viac ako 10 rokov v zajatí
  • Potrava: listy kríkov, tráva, byliny, puky a plody
  • Predátory: mačkovité šelmy
  • Spôsob života: trvale v pároch alebo v 3-4 členných skupinkách s 1 samcom
  • Prirodzený výskyt: polopúšte a suché savany východnej a juhozápadnej Afriky

dikdik Kirkov mláďa

Druhý modrý býk v tomto roku

Dňa 21.11.2018 sa narodil samec antilopy nilgau (Boselaphus tragocamelus). Matkou je samica Dewi a otcom je samec Kieran (nar. 17.8 2014 v ZOO Bratislava). Tento rok je to už druhý prírastok u tohto druhu. Prvou bola samica, ktorá sa narodila v apríli samici Sajone.

Antilopa nilgau je najväčšia ázijská antilopa, ktorá sa prirodzene vyskytuje v trávnatých oblastiach Indie, Nepálu a Pakistanu. Názov „NILGAU“ pochádza z hindčiny a v preklade znamená „modrý býk“. U týchto antilop je viditeľný výrazný pohlavný dimorfizmus. Samce sú väčšie, majú na hlave jednoduché tmavo sivé rožky, dlhé 25 až 30 cm a srsť majú modro-sivej farby. Samice sú menšie, nemajú rohy a bývajú hnedo sfarbené. Spoločným znakom pre obe pohlavia je čiernobiele pruhovanie na ušiach a v spodnej časti nôh. Samice žijú v zmiešaných, väčšinou 10 členných stádach vrátane mláďat, no tieto stáda môžu mať až 70 členov. Samce sú samotárske. V dospelosti opúšťajú rodné stádo a v období párenia sa pridávajú ku samičím skupinám. V období ruje bojujú samce o teritórium a samice tak, že pokľaknú oproti sebe na predné končatiny a pretláčajú sa.

  • Rad: párnokopytníky
  • Dĺžka tela: 190 cm
  • Dĺžka chvosta: 45 cm
  • Výška v kohútiku: 135 cm
  • Hmotnosť: 180 kg
  • Dĺžka gravidity: 8 mesiacov a 2 týždne
  • Počet mláďat: 1 až 2
  • Dĺžka života: 12 rokov vo voľnej prírode, do 21 rokov v zajatí
  • Potrava: prežúvavý bylinožravec: trávy, kríky, drevnaté rastliny
  • Predátory: vlk, tiger, leopard, hyeny pásavé, psy
  • Výskyt: trávnaté oblasti, stepné lesy, svahy hôr Indie, Nepálu a Pakistanu

samcek antilopy nilgau

Čierne labute

Pravidelnú znášku zaznamenávame aj u labutí čiernych (Cygnus atratus), ktorým sa tento rok koncom novembra vyliahli 4 mláďatá. Pôvodom pochádzajú tieto vtáky z Austrálie a keďže tam je v tomto období jar-leto, znášajú naše labute vajcia počas našej jesene-zimy.

Keď malé vtáčatká vyrastú a stanú sa z nich krásne labute, nájdu šťastný domov v inej ZOO alebo u súkromného chovateľa,  pretože o tento druh vtáka je zo strany chovateľov veľký záujem.

  • Rad: zúbkozobce
  • Dĺžka tela: 1,1 - 1,4 m
  • Rozpätie krídiel: 1,6 - 2 m
  • Hmotnosť: viac ako 9 kg
  • Počet vajec: 4 - 7
  • Doba inkubácie 35 - 40 dní
  • Potrava: rastliny
  • Sociabilita: monogamné páry
  • Výskyt: mokrade, močiare, rieky, brakické a slané jazerá juhovýchodnej a juhozápadnej oblasti Austrálie

labute čierne

Malé „mé, mé“

V decembri 2.12.2018 sa narodili mláďatká u kôz kamerunských – samček a samička. Kozy kamerunské sú najmenším plemenom zo všetkých kôz. V našich podmienkach sa chovajú prevažne ako okrasné plemeno.  Pochádzajú z Afriky z oblasti Kamerunu. Dokážu sa však veľmi dobre prispôsobiť na zimy v našich končinách.

  • Rad: párnokopytníky
  • Hmotnosť: 23 - 39 kg
  • Dĺžka gravidity: 150 dní
  • Počet mláďat: 1 – 3, obvykle dvojčatá
  • Dĺžka života: 20 – 30 rokov
  • Potrava: trávy, byliny, kôra, listy, dreviny – malé stromy a kry, seno
  • Spôsob života: žije v rodinných skupinách
  • Výskyt: zdomácnený druh z rovníkovej Afriky využívaný na mlieko, mäso a kožu

mláďatá kôz kamerunských



Hrdlička s perlami okolo krku

V novembri sme si zo ZOO Hodonín priviezli päť jedincov nového vtáčieho druhu u nás – hrdličku perlokrkú (Streptopelia chinensis). Tento druh je umiestnený v eurázijskej voliére spolu s bažantom zlatým, kuričkou bieločelou a kačičkou mandarínskou. Vtáky v tejto voliére sú viditeľné pre návštevníkov počas celého roku.

Hrdlička perlokrká je malá, štíhla hrdlička s pomerne dlhým chvostom. Čiernobiela kresba na krku a krídlach pripomína biele perličky na tmavom podklade. Okrem miest svojho prirodzeného výskytu bola úspešne vypúšťaná aj v Kalifornii, Indonézii, Austrálii a na Novom Zélande.

  • Rad: holuby
  • Dĺžka tela: 27-30 cm
  • Rozpätie krídiel: 43-48 cm
  • Hmotnosť: 128 g
  • Počet vajec: 2-3
  • Doba inkubácie: 14-16 dní
  • Dĺžka života: 10 rokov
  • Potrava: semená rôznych rastlín
  • Sociabilita: aktívna počas dňa, žije v pároch alebo v menších kŕdľoch, pri preletoch za potravou sa jedince zhlukujú do početných kŕdľov
  • Biotop: listnaté a zmiešané lesy, parky a záhrady
  • Prirodzený výskyt: India, Čína a juhovýchodná Ázia
  • Ohrozenie podľa IUCN: málo dotknutý

hrdlicka perlokrka

Po nábreží antilopa beží, antilopa vraná

Na konci roka k nám zavítali zo zahraničia noví obyvatelia aj v radách kopytníkov. Konkrétne ide o antilopu vranú (Hippotragus niger niger). Mladého samca sme doviezli z Planete Sauvage z Francúzska a mladú samicu z dánskej ZOO Odense. Naším plánom je založenie chovnej skupiny, ktorá by pozostávala z dvoch samíc a už privezeného samca. Aktuálne čakáme na odporúčanie koordinátora chovu týchto antilop, z ktorej európskej ZOO budeme môcť budúci rok doviesť druhú samicu. Keďže ide o mladé a veľmi plaché zvieratá, v súčasnej dobe prechádzajú aklimatizačnou fázou, kedy si zvykajú na nové prostredie a svojich chovateľov. Postupne budú púšťané aj do vonkajšieho výbehu a ak všetko pôjde dobre a počasie bude priať, návštevníci tieto krásne antilopy budú môcť vidieť začiatkom budúceho roku.

U tohto druhu antilop je výrazný pohlavný dimorfizmus. To znamená, že viditeľne viete rozlíšiť samca od samice. Samce sú od samíc väčšie, čierno sfarbené a majú dlhšie rohy. Samice sú menšie, obvykle hnedé až tmavohnedé. Obe pohlavia majú biele brucho a typickú masku na tvári. Samce medzi sebou bojujú o územie a samice v typickom postoji „na kolenách“. Stáda sa skladajú z viacerých samíc (15 – 25 ks) s mláďatami a jedného dominantného samca. Samce sa snažia si obhájiť úrodné územia, aby tak prilákali samice do svojho teritória.

  • Rad: párnokopytníky
  • Dĺžka tela: 200 - 250 cm
  • Výška v kohútiku: 120 - 140 cm
  • Hmotnosť: 190  - 270 kg
  • Dĺžka gravidity: 8 - 9 mesiacov
  • Počet mláďat: 1
  • Dĺžka života: 17 - 20 rokov
  • Potrava: tráva, listy, výhonky kríkov, plody
  • Predátory: levy, leopardy, hyeny, psy hyenovité a krokodíly; lovia mláďatá nie dospelé jedince
  • Ohrozenie podľa IUCN: málo dotknutý
  • Výskyt: savanové lesy a trávnaté porasty južnej a východnej Afriky

antilopa vraná

Noví kamoši na Vianoce

K už existujúcim druhom agame bradatej a chochlačke bielookej sme doniesli ďalšie jedince.

Samec agamy bradatej (Pogona vitticeps) totiž ovdovel, tak sme mu takto pred Vianocami zabezpečili spoločnosť dvoch samičiek. Majú približne rok a sú veľmi zaujímavo sfarbené.

  • Rad: šupináče - jaštery
  • Dĺžka tela: 30 - 60 cm
  • Hmotnosť: 300 - 500 g
  • Počet vajec: 24
  • Doba inkubácie: 55 - 75 dní
  • Dĺžka života: 4 – 10 rokov
  • Potrava: všežravec - najmä rastliny, hmyz, občas hlodavce, či jaštery
  • Výskyt: rozmanité biotopy od púští až po suché lesy a krovinaté porasty východnej a centrálnej Austrálie
  • Predátory: austrálske varany, dravé vtáky, dingovia

chochlačka bielooká

Nových kamarátov sme doviezli aj samici chochlačky bielookej (Aythya nyroca), ktorej uhynul partner, takže na dopárovanie prišiel samec a ďalší pár nepríbuzných chochlačiek na doplnenie chovu. Do budúcnosti by sme veľmi chceli tieto vtáky aj odchovávať. Tento zaujímavý druh nájdete spolu s hlaholkami severskými celoročne vo voliére ibisov červených a lyžičiarov ružovononých.

  •  Rad: zúbkozobce
  • Dĺžka tela: 38 - 42 cm
  • Rozpätie krídiel: 60 - 67 cm
  • Hmotnosť: 460 - 730 g
  • Počet vajec: 7 - 10
  • Doba inkubácie: 27 - 30 dní
  • Priemerná dĺžka života: 17 rokov
  • Potrava: vodné rastliny, vodné bezstavovce, malé ryby
  • Sociabilita: sezónne monogamný, no môže žiť aj vo voľných skupinách
  • Výskyt: južná a východná Európa a južná a západná Ázia, severná Afrika
  • Biotop: stojaté vody - močiare a jazerá
Komentáre