Decembrový program v SNG

Adresa Rázusovo nábrežie 2, 811 02 Bratislava Email info@sng.sk Web sng.sk

Prečítajte si, čo sa chystá v Slovenskej národnej galérii v decembri. Okrem nášho bežného programu prinášame aj špeciálny deň s voľným vstupným 16.12.

16. december – voľný vstup do SNG pre všetkých → celodenný program

Cez vianočné sviatky (24. – 27.12.) je galéria zatvorená.

 

Sprievodný program

1/12 & 2/12  Otvorený ateliér: Veľké formáty

Piatok / 14.30 – 18.00 / + sobota / 10.00 – 18.00 / Ateliér 1 / vstup voľný

V útulnom priestore bezplatnej zóny galérie nájdete výtvarné pomôcky, návody a inšpirácie, ale aj oddychové miesto, ktoré môžete premeniť na hrad či retro obývačku. V decembri si posvietime na diela veľkých rozmerov. Ako na nás pôsobia a aké detaily ukrývajú? V ateliéri sa bližšie pozrieme na maľbu a na jej podoby v súčasnosti. Príďte si vyskúšať netradičné maliarske nástroje a podklady pod kreatívnym vedením výtvarníčky Nicol Hochholzerovej.

 

3/12  Siesta v galérii: Hvězdy

Nedeľa / 15.00 – 16.00 / 1. poschodie, sála II / Vstupné: 8 € / 4€ / vstupenky: www.sng.sk

Pohodový nedeľný výklad s galerijnou pedagogičkou Barborou Tribulovou vám priblíži kontext hviezdnej zostavy diel českej moderny, v ktorej na nás dýcha prostredie avantgardného Paríža.

Kapacita priestoru je obmedzená, účasť na programe je možná iba do vypredania lístkov.

 

8/12  BookObrazy: O dvanástich mesiačikoch

Piatok / 16.30 – 18.00 / prízemie – Ateliér 1 / Vstupné pre celú rodinu: 10 € / vstupenky: www.sng.sk

Celý rok čakáme na magický decembrový čas. Čas, keď máme byť k sebe láskavejší. Ale čo ak stretnete niekoho, kto toľko láskavosti v srdci nemá? Vtedy potrebujeme inakšie dary. Zaslúžme si spolu s Maruškou dary od Dvanástich mesiačikov a roztopme ľady v srdciach.

Interaktívne čítanie s aktivitami je určené rodinám s deťmi od 4 rokov. Účastníčky a účastníci programu si môžu uplatniť 10 % zľavu na nákup kníh v kníhkupectve Ex Libris.

 

16/12   voľný vstup

Rok po(otvorení)

SNG sa už rok udomácňuje v nových priestoroch na nábreží Dunaja a postupne plní galériu umením. Pred rokom mohli návštevníčky a návštevníci prísť na špeciálny celodenný program (po)otvorenia galérie, preto chceme osláviť toto výročie v podobnom duchu. Galéria okrem voľného vstupu prináša aj celodenný program pre deti aj pre dospelých. Komentované prehliadky budovou, kurátorské výklady, kreatívna dielňa v Otvorenom ateliéri, ale aj premietanie nového dokumentárneho filmu Pozor, padá SNG!, ktorý vám priblíži príbeh stavby novej SNG.

 

Celodenný program 10.00 – 18.00:

Otvorené ateliéry

10.00 – 18.00 / prízemie, Ateliér 1

Otvárame ateliéry pre všetky vekové skupiny! V prvom ateliéri si spoločne posvietime na diela veľkých rozmerov. Ako na nás pôsobia a aké detaily ukrývajú? Pozrieme sa bližšie na maľbu a na jej podoby v súčasnosti. Príďte si vyskúšať netradičné maliarske nástroje a podklady pod kreatívnym vedením našich výtvarníčok.

Pre najmenších sa druhý ateliér premení na zmyslovú študovňu. Hravou formou preskúmame rôzne materiály, ich tvar, povrch či farebné vlastnosti. Podporíme tvorivosť pozorovaním základných vyjadrovacích prvkov, z ktorých je zložené umelecké dielo. Pripravte sa na výtvarný zážitok!

 

Hľadaj šťastie v SNG

10.00 – 18.00 / exteriér SNG

Nedarí sa vám uchmatnúť si kúsok šťastia v živote? Jedinečnou hmatateľnou spomienkou, ktorá vám šťastie môže priniesť, je kameň Petrogram. Altruistický participatívny projekt Petrogramy prináša do SNG Peter Roller v podobe maľovaných kameňov. Tieto kamene často putujú po svete, objavujú sa v rôznych zákutiach a vy ich budete môcť objavovať aj v exteriéri SNG. Návštevníčky a návštevníci budú môcť putovné kamene cielene hľadať ako poklad bez mapy, prípadne naň náhodne naraziť – zakaždým na inom mieste, v inej situácii a obohatiť si tak spomienku na návštevu, ktorú si budú môcť fyzicky vziať aj so sebou. Petrogramy sú totiž kamene so sedimentovanou pamäťou a pre každého nálezcu sa môžu stať nielen zvláštnym umeleckým dielom, talizmanom s hádankou, ale aj spomienkou s odkazom na miesto, kde ho našiel.

 

Aktívny sprievodca umením v SNG

Sprievodcu v papierovej forme nájdete pri pokladnici

Čo všetko sa dá vyjadriť iba čiarou? Aké rôzne súvislosti nájdete na jednej grafike? Pre deti aj dospelých sme pripravili aktívneho sprievodcu, v ktorom nájdete svižné kreatívne zadania či podnety na zamyslenie, ktoré vám priblížia vznik a príbehy diel z aktuálnych výstav a expozícií. Prejdite sa po galérii so sprievodcom v ruke a pozrite sa na diela v novom svetle!

Kompletný program premietaní nájdete na webe SNG a na webe Kina Lumière.

Aktuálnu ponuku programov nájdete aj na www.sng.sk, na sociálnych sieťach a v newslettri galérie, na ktorého odber sa môžete prihlásiť na www.sng.sk.

Generálny partner SNG

Zdroj: sng.sk