Advertisement Advertisement

Poďme spolu zdravo žiť!

Thumbnail
Kategórie:

Sú mladé, ambiciózne, energické a zodpovedné. Vytrvalou mravenčou prácou menia filozofiu stravovania v školách, škôlkach, u rodičov, u tehotných mamičiek, ale v prvom rade idú príkladom. Vzdelávajú ľudí a tvrdia, že variť a jesť zdravo nie je žiadna veľká veda, ak budeme dodržiavať niekoľko základných princípov. Tými sú: lokálne, sezónne, čerstvé potraviny a čistá voda.

Aneta Orosiová je spoluzakladateľka projektu Jem iné, organizuje školy varenia, spolu so svojou partnerkou Janicou Lacovou má cateringovú spoločnosť, varia zdravé jedlá pre školy a škôlky, napísali kuchársku knihu, kuchtia pred televíznymi obrazovkami, sú ambasádorkami najznámejšieho bojovníka za zdravé stravovanie Jamieho Olivera. Aneta je vyštudovaná, scestovaná a zanietene vysvetľuje, že aj tradičné recepty zo slovenskej kuchyne sa dajú pripraviť zdravo a jednoducho.

Aneta: Vzdelávať ľudí je základ. Stačí dodržiavať pár základných princípov, všetko v kuchyni a na tanieri sa tým zmení: používať zdravé a lokálne suroviny, ktoré nás napĺňajú energiou a živinami, nahradiť rafinovaný cukor kvalitnými prírodnými sladidlami, vymeniť bielu múku za celozrnnú, mäso a vajíčka kupovať z lokálnych fariem a čítať etikety – na všetkom, čo si kúpime v supermarkete.

IMG_5169a_resize

Eva Blaho vyštudovala zdravú výživu a fytoterapiu na prestížnej škole prírodnej medicíny ACNT v Austrálii. Je odborným garantom toho, že jedlá, ktoré kuchári z Jem iné pripravia budú pestré, chutné a zdravé. Jej životným poslaním je zdravou stravou liečiť, ale predovšetkým predchádzať ochoreniam. Okrem toho pracuje v 1. Klinike celostnej medicíny na Slovensku – Medante a je maminou trojmesačného Viktora.

Eva: Šírenie myšlienky zdravého životného štýlu ma uspokojuje a ženie dopredu. S dievčatami z Jem iné spolupracujem asi 4 roky a som odborným garantom toho, že naše jedlá sú nutrične vyvážené a bohaté na živiny a minerály. Na klinike už riešime a liečime problémy, v Jem iné sa im snažíme predchádzať a to je oveľa dôležitejšie. Pomáham tiež budúcim maminám, ktoré môžu ovplyvniť zdravie svojich detí ešte pred pôrodom.

Aneta: Presne, z nevedomosti vznikajú zdravotné problémy. Sama som toho príkladom… až keď som sa začala starať o to, čo jem a ako to na mňa pôsobí, začal sa mi zlepšovať zdravotný stav. Mojou osobnou ambíciou je, aby sa čo najviac ľudí a detí vyhlo podobným problémom, lebo sa to dá. Aj predtým, než je neskoro. Navyše, v mojej práci som sa našla. Je tam moje srdce, vedomosti, zanietenie.

Eva: Informácií je veľmi veľa, snažíme sa naše vedomosti posúvať ďalej čo najjednoduchším spôsobom. Telo sa práve stravou dostáva alebo vracia do rovnováhy a odmení sa nám tým, že dobre funguje. Veríme, že osvetou a vzdelávaním môžeme ozdraviť rodiny, školy, celé generácie.

S akými problémami sa na Slovensku najčastejšie stretávaš u detí?

Eva: Ekzém a alergie. U dospelých sú to už tráviace ťažkosti, ktoré v mnohých prípadoch nevedia ani lekári zaradiť. Som absolútne presvedčená o tom, že sa tomu dá predísť správnou stravou.

Aneta: Nikto nás neučil a neučí ani dnešné deti, že strava musí byť vyvážená. Osveta je takmer nulová. Ľudia nemajú radi zmeny. Zahusťovanie, kúpená bagetka na desiatu, vyprážanie, používanie rafinovaného cukru a bielej múky – to všetko sú u nás zvyky, ktoré sú naozaj železnou košeľou.

Eva: Napríklad – bezmäsitý deň neznamená parené buchty alebo dukátové buchtičky. Zdravých a nutrične bohatých alternatív je neúrekom, len sa treba prekonať.

Jamie Oliver začal bojovať proti školskému stravovaniu v Anglicku už pred 5-6 rokmi. Realita, keď deti v škôlkach a školách nevedia ako vyzerá kaleráb alebo cvikla sa zdá na míle vzdialený od slovenskej reality. Alebo nie? S čím sa najviac boria predškolské a školské stravovacie zariadenia u nás?

Aneta: Deti sú často zvyknuté na polotovary a nekvalitné desiaty, olovranty. Na obed – zahustené omáčky, vyprážaný rezeň a k tomu len dvadsať minút času. Ich strava je jednotvárna a mdlá. Pijú sladené nápoje, čistá voda im nechutí. My pri príprave akéhokoľvek jedla používame tie najlepšie suroviny a vodu Lucku.

Eva: Deti vo všeobecnosti odmietajú zeleninu. Napríklad brokolicu a cviklu a rodičia ich k tomu veľmi nevedú. Nedeje sa to ani v školách, ani v domácnostiach. Človek vidí fialovú farbu a trasie ho. Vždy zdôrazňujem potrebu dodržiavania pitného režimu, podobne ako to, že by sme nemali jesť v strese, za pochodu či v krátkej obedovej prestávke.

IMG_5129a_resize

Obe ste naznačili dôležitosť pitného režimu. Ako vnímate dodržiavanie pitného režimu v živote detí – v školách, škôlkach a akú s tým máte skúsenosť?

Eva: U nás ešte stále prevláda rafinovaným cukrom osladený čaj – v škôlkach a automaty so sladenými nápojmi – v školách. Pomohlo by ak by rodičia začali od seba. Mamy musia v prvom rade samé zdravo jesť a piť veľa čistej vody. Má tie najblahodarnejšie účinky na náš organizmus. Deti to potom radi obkukajú.

Aneta: Zatiaľ sa stretávame s akousi lenivosťou rodičov. Keď sa dieťa vzpiera zelenine alebo čistej vode, oni sa podvolia podľa pravidla: nechceš, nevadí, nedáš si. Takto deti naozaj zeleninu jesť a vodu piť nebudú…

Všetko, čo hovoríte znie až priveľmi jednoducho…

Eva a Aneta: Ono to aj jednoduché je. Čerstvá zelenina, lokálne a sezónne potraviny, eliminácia polotovarov, výmena bieleho chleba za kváskový … dodať telu čo najviac ľahko stráviteľných potravín a veľa nenahraditeľnej vody.

Máte vo svojom poslaní a záľube zároveň nejaký sen?

Eva: Áno. Aby som mala čo najmenej pacientov. Najmä tých najmenších.

Aneta: Postupne meniť filozofiu stravovania. Ani ten najlepší bio ľadový čaj sa nevyrovná čistej vode. Vidieť deti, ktoré majú zdravú celodennú stravu – aj doma, aj v škole. Byť inšpiráciu a edukovať čo najviac ľudí.

Ste ambasádorkami Jamieho Olivera, kto okrem neho je vašim vzorom?

Aneta a Eva: Asi sa zhodneme, že vzorov máme veľa. Ale skláňame klobúk pred každou maminou, ktorá dáva svojim deťom to najlepšie, čo môže a sama si dopraje – zdravú stravu, pohyb, posedí si pri obede. Sú to drobnosti, ktoré znamenajú veľa.

Začínať s príkrmami nie je ľahké. A zaraďovať správne suroviny je taktiež niekedy takou malou španielskou dedinou. Ako je to s obilninami, aké sú možnosti prípravy, kedy ich zaradiť do stravy, ale aj to, či môžu deti lepok, sa dozviete na pokračovaní kurzov varenia pre najmenších.

Podobné články