Zaujímavé fakty o zmrzline, ktoré ste doteraz netušili.

Thumbnail
Kategórie:
  1. jún – Medzinárodný deň zmrzliny

Zmrzlina je kedykoľvek počas leta „dobrý nápad“, ale dať si ju 21. júna je priam povinnosť! Viete si predstaviť lepší spôsob, ako si pripomenúť jej špeciálny sviatok? Ľudia zmrzlinu jednoducho milujú, je to pre nich istý druh odpočinku, pôžitok, trávenie spoločných chvíľ s blízkymi ľuďmi.

Prinášame vám zaujímavé fakty o zmrzline, ktoré ste doteraz netušili.

  1. Prvá zmrzlina siaha do čias starovekého Egypta. Jej základ tvoril sneh z Olympu, do ktorého si starí Egypťania primiešavali med alebo víno.
  2. Francúzi začali v priebehu 17. storočia ponúkať zmrzlinu aj na uliciach, dovtedy bolo konzumovanie zmrzliny vonku tabu.
  3. Prvý prístroj na výrobu zmrzliny uviedla Nany Johnson a vo veľkom sa aj pričinila o vznik zmrzliny ako ju poznáme dnes. Svoj prvý „zmrzlinovač“ si nechala patentovať v roku 1843. Nemala však dostatok prostriedkov na jeho uvedenie na trh, preto predala patent za 200 dolárov výrobcovi kuchynských spotrebičov.
  4. Zmrzlina sa vo svojich ranných začiatkoch podávala výlučne v miskách, ktoré vyzerali ako dnešné tégliky. Ale raz sa istému zmrzlinárovi v Amerike misky minuli a neďaleký cukrár mu poskytol svoje tortové oblátky. Zmrzlinár ich zroloval a kornúty boli na svete.
  5. Američania patria medzi najväčších jedákov zmrzliny, konzumujú každý rok v priemere 22 litrov zmrzliny na jedného Američana. V rámci Európy sú na prvom mieste v jedení zmrzliny Švédi a Dáni. Kto by to bol povedal, že Škandinávci predbehnú Talianov!
  6. Existujú takzvaní ochutnávači zmrzliny. John Harrison je známy americký ochutnávač zmrzliny pre spoločnosť Dreyer“s. Svoj jazyk má poistený na 1 milión dolárov.
  7. Celosvetovo sa zje ročne cca 15 miliárd litrov zmrzliny.
  8. Medzi najobľúbenejšie príchute zmrzlín na Slovensku jednoznačne patrí čokoládová, vanilková a jahodová.
  9. Nanuk vznikol úplnou náhodou. 11-ročný Američan Frank Epperson v roku 1905 zmiešal v pohári sódu s vodou. Zabudol pohár vonku a ten do rána zamrzol. Nanuk bol na svete, ale s jeho masovou výrobou sa začalo až o 15 rokov neskôr.
  10. Existuje množstvo receptov na výrobu nanukov a zmrzliny ako takej. Ako však spoznáte pravú kvalitu? Kvalitná zmrzlina sa vyznačuje obsahom pravej živočíšnej smotany, tvarohu, veľkého množstva zrelého ovocia a kvalitnej čokolády vyrobenej z kakaa z udržateľných zdrojov s certifikáciou RFA. Rovnako dôležitým parametrom je veľkosť nášľahu v zmrzline. Najpoctivejšie zmrzliny sa vyznačujú nízkym nášľahom, kedy je do zmesi zapracované iba najnutnejšie množstvo vzduchu, čo podtrhuje najlepší pôžitok z chuti zmrzliny.

Dobrý tip: Ovocie, tvaroh, smotana. Nič viac a nič menej.

Hľadáte skutočne kvalitnú zmrzlinu pre celú rodinu? Mrož od značky Prima sa už desiatky rokov teší priazni malých aj veľkých maškrtníkov. Ak ste pôžitkár, získajú si vás prírodnou vyváženou chuťou bez rastlinných tukov a vody. Neobsahujú arómy ani farbivá, pri ich výrobe sa používa len pravé ovocie, tvaroh a poctivá smotana. Značka Prima starostlivo dbá na výber a spracovanie ovocia, a tak niet divu, že sa vďaka kvalitnej receptúre stal Mrož jednou z najobľúbenejších zmrzlín. Novinky tohto leta sú originálne a osviežujúce – nanuk Mrož marhule, Mrož Mango dreň v 90 ml tégliku a jedinečný Mrož Sorbet Hruška Williams v tégliku s objemom 460ml – extra kvalitný sorbet vytvorený z najpopulárnejších odrôd hrušiek. Vyskúšajte počas leta aj ďalšie skvelé príchute – v mraziacich pultoch obchodných reťazcov nájdete osvedčenú klasiku v podobe jahodových nanukov, praktické rodinné balenia vo vaničke s objemom 850 ml a ďalšie neodolateľné sorbety alebo pravú ovocnú dreň. Všetky informácie nájdete na www.primazmrzlina.sk

 

Zdroj: www.primazmrzlina.sk

Fotogaléria

Podobné články