Pekáreň Harmónia

Adresa Dolná 101, 900 01 Modra Email info@pekarenharmonia.sk Telefón 0905 290 644 Web www.pekarenharmonia.sk

Pečieme s láskou a boli by sme radi, aby naše produkty mohli s istotou jesť aj tí najmladší, ktorých tráviaci systém sa rozvíja, ako aj tí najstarší.

Naša spoločnosť vznikla v roku 1992 pôvodne pod názvom „Viedenské pekárne“. Do dvoch rokov sa vyprofilovala ako pekáreň špecializovaná na výrobu bezlepkových produktov. Boli sme si vedomí úskalia, ktorému čelia ľudia s celiakiou, keď sa jedná o kvalitné pekárenské výrobky. Dnes už viac ako 25 rokov vyrábame bezlepkové chleby, predpečené pečivo, lístkové cesto, štrúdle, záviny, bábovky, zákusky, torty, trvanlivé suché pečivo a krekry. Naša produkcia je cenená medzi celiatikmi v Slovenskej aj Českej republike. Za náš bezgluténový chlieb so slnečnicou sme toho roku získali ocenenie Danubius Gastro 2017 za výrobok vysokej kvality, tvaru, vône a chuti na nerozoznanie od tradičných chlebov.

BEZPEČNOSŤ POTRAVÍN

Pečieme s láskou a boli by sme radi, aby naše produkty mohli s istotou jesť aj tí najmladší, ktorých tráviaci systém sa rozvíja, ako aj tí najstarší, ktorí sú nútení k preberavosti s ohľadom na svoj vek. Preto kvalita a bezpečnosť potravín má u nás vysokú prioritu.Úzko spolupracujeme s extrernými laboratóriami pre mikrobiologické testovanie surovín a konečných produktov, ale aj pre zabezpečenie vhodného výrobného prostredia. Raz ročne robíme audit systému manažérstva bezpečnosti potravín a opatrení prevádzkového programu kontroly podľa schémy ISO/TS 22002. Ako výrobca zabezpečujúci vysokú úroveň bezpečnosti potravín sme získali certifikáciu FSSC 22000.

Citlivosť na lepok vs alergia vs celiakia. Súčasná nadmerná konzumácia lepku sa nášmu telu prestáva páčiť. Odhaduje sa, že intolerantných na lepok je až 15% svetovej populácie. Tiež sa odhaduje, že 99% ľudí s intoleranciou na lepok alebo celiakiou nie je dostatočne a včasne diagnostikovaná, pričom celiakiu môžeme vnímať ako extrémny prejav tejto intolerancie. Citlivosť na lepok sa žiaľ nedá tak jednoznačne určiť ako alergia alebo celiakia, nakoľko neexistuje test na túto „miernejšiu formu celiakie“. Lepok je zodpovedn7 aj za zápalové ochorenia čriev, autoimunitné ochorenia, tzv. syndróm deravého čreva, a problémy s trávením ako nafukovanie, bolesť brucha, plynnatosť či zápcha. Môže byť spúšťačom hormonálnej nerovnováhy, PMS (predmenštruačný syndróm), PCOS (syndróm polycystických vaječníkov) alebo sa skrývať za nevysvetliteľnou neplodnosťou. Spája sa s chronickou únavou, migrénou a bolesťami hlavy, náladovosťou, úzkosťou a depresiou.

Najlepší spôsob odtestovania, či máte problém s lepkom, je eliminačná diéta: odstránite lepok zo stravy najmenej po dobu 1 mesiaca. Pre presné výsledky pomocou tejto metódy je však nutné odstrániť 100% lepku zo svojho jedálnička, teda pšenicu, špaldu, jačmeň, raž, žito aj ovos. Pečivo a chlieb musia byť s kukuričnej, ryžovej, sójovej, pohánkovej alebo pšenovej (prosovej) múky. V ponuke máme 4 chlebíky Vitalita vhodné na uvedenú eliminačnú diétu: pohánkovo-kukuričný, s quinoa múkou, s chia semienkami a s pohánkovou múkou. Ak sa cítite po vyradení lepku z jedálnička lepšie, alebo naopak po jeho opätovnom zavedení horšie, viete kde je pes zakopaný. Po zavedení prísnej bezlepkovej diéty sa stav rýchlo upravuje, samotná črevná sliznica sa však normalizuje dlhšie obdobie v závislosti od poškodenia.

V porovnaní s minulosťou, kedy sme konzumovali rôznorodé obilniny, je naša súčasná strava založená na konzumácii pšenice a teda aj nadmerného množstva lepku. Glutén (t.j.lepok) a lektín sú bielkoviny rastlinného pôvodu, ktoré ľudský organizmus nedokáže efektívne metabolizovať, napriek akejkoľvek predchádzajúcej úprave (tepelnej, mechanickej alebo fermentácii). Pri vysokej spotrebe gluténu a lektínu v potrave tak poškodzujeme bunky tenkého čreva a zvyšujeme jeho priepustnosť – vzniká tzv. syndróm deravého čreva. Ako prevencia u detí sa odporúča dlhodobé dojčenie, pričom potraviny s obsahom lepku ako krupica, piškóty, vločky, zasmažené polievky, nesmú byť podané dieťaťu do 1 roka. Proteíny v obilninách samy pôsobia ako alergény a zároveň zhoršujú náchylnosť na ďalšie alergény ako je peľ, domáce zvieratá a iné jedlá. Mnohým ľuďom vylúčenie obilnín poskytuje úľavu od množstva alergií a zníženie používania inhalátorov v prípade astmy.

Dobrovoľne bez lepku.  Občasné vynechanie lepku zo stravy a zaradenie ľahšie stráviteľných bezlepkových potravín, odľahčí náš organizmus a každému určite prospeje. Ak sa rozhodnete pre bezlepkovú diétu, napriek tomu, že netrpíte celiakiou, môže to mať pre vás nečakane pozitívne dôsledky. Môže dôjsť k zvráteniu alebo zlepšeniu anémie z nedostatku železa a vitamínu B12, čiastočnému zvráteniu zníženej hustoty kostí a postupnému zlepšeniu nervovej sústavy. Zbavíte sa nadbytočných kilogramov a chronickej nádchy, odľahčíte trávenie, zlepší sa Vám pleť, a odznejú nepríjemné bolesti hlavy a kĺbov. Športovci, ktorí sa venujú intenzívnemu tréningu a súťaženiu, hovoria o viditeľnom znížení stuhnutosti a bolesti po tréningu a rýchlejšom zotavení po súťaži. U žien je bežné, že sa zlepší vzhľad – zmiznú opuchy na tvári, zlepší sa akné, farba kože, zmizne začervenanie – rosacea, a celkovo vyzerajú vitálnejšie a energickejšie.

Zdroj: www.pekarenharmonia.sk