Jedzte viac vlákniny !

Thumbnail
Kategórie:

Určite ste to už počuli. Ale viete, prečo je vláknina taká prospešná pre vaše zdravie?

Vláknina sa nachádza hlavne v ovocí, zelenine, celozrnných výrobkoch a strukovinách. Je pravdepodobne najlepšie známa pre svoju schopnosť predchádzať alebo zmierňovať zápchu. Potraviny obsahujúce vlákninu však môžu poskytnúť aj ďalšie zdravotné výhody pre naše telo, ako napríklad pomoc pri udržiavaní zdravej hmotnosti, vypuklého bruška, znižuje riziko cukrovky, srdcových chorôb a niektorých druhov rakoviny.

 

Aké sú výhody stravy s vysokým obsahom vlákniny?

  • Udržiava zdravie čriev
  • Reguluje hladinu cukru v krvi
  • Udržiava optimálnu hmotnosť
  • Chráni pred srdcovými chorobami
  • Znižuje riziko cukrovky

 

Potraviny obsahujúce vlákninu

Hrušky – Šťavnaté a chutné hrušky sú plné vitamínov a minerálov a patria medzi ovocie, ktoré obsahuje najväčšie množstvo vlákniny

Jahody – Sú neuveriteľné lahodné a svieže, vynikajúco nahradia sladkosti, sú plné vitamínu C a obsahujú najviac živín.

Avokádo – Má tiež veľa vitamínu C, draslíku, vitamínu E a rôzne vitamíny B. Taktiež má viacero pozitívnych účinkov.

Jablká – Patria k najchutnejšiemu ovociu, aké môžete vôbec jesť a obsahujú obrovské množstvo vlákniny.

Banány – Banány sú dobrým zdrojom mnohých živín, vrátane vitamínu C, vitamínu B6 a draslíka. Zelený alebo nezrelý banán má taktiež veľké množstvo rezistentného škrobu, typu nestráviteľného uhľovodíku, ktorý funguje ako vláknina.

Mrkva – Mrkva je chutná, chrumkavá koreňová zelenina plná živín. Má množstvo vitamínu K, vitamínu B6, horčíka a betakaroténu, antioxidantu, ktorý sa vo vašom tele premieňa na vitamín A.

Cvikla – Cvikla, alebo červená repa, je koreňová zelenina bohatá na viaceré živiny ako kyselina listová, železo, meď, mangán a draslík. Taktiež je plná neorganických dusičnanov, živín, ktoré pomáhajú pri regulácii krvného tlaku.

Brokolica – Chrumkavá a chutná  brokolica je typ hlúbovej zeleniny, ktorá ma najvyšší podiel živín na svete. Je plná vitamínov B, C a K, kyseliny listovej, draslíka, mangánu a antioxidantov. V porovnaní s ostatnou zeleninou je tiež relatívne bohatá na bielkoviny.

Strukoviny, obilniny a orechy – Hlavným zdrojom vlákniny sú strukoviny, obilniny, orechy a semiačka. Najviac vlákniny (ale taktiež vitamínov skupiny B, železa a vitamínu E) sa nachádza vo vonkajších vrstvách obilných šupiek. Avšak ak sa obilie spracováva na múku, tieto vonkajšie vrstvy sa väčšinou odstraňujú – aby múka vydržala dlhšie. Práve preto sú najlepšími zdrojmi vlákniny celozrnné výrobky, ako nelúpaná ryža, celozrnné cestoviny alebo chlieb.

 

Overené tipy na zlepšenie príjmu vlákniny

  • Namiesto pitia ovocných štiav konzumujte celé ovocie aj s dužinou
  • Vymeňte biele potraviny za tmavú variantu
  • Namiesto čipsov a slaných orieškov siahnite radšej po čerstvo nakrájanej zelenine
  • Mäso nahraďte strukovinami, či už v polievke, alebo ako prílohu
  • Pridávajte si sypanú vlákninu do stravy

 

Zjednodušme si to

Vyskúšajte napríklad vlákninu OptiFibre. Potravina OptiFibre je 100% rastlinná vláknina vo forme prášku, ktorá sa získava zo semien guarovej rastliny. Vláknina je úplne rozpustná, bez chuti a môžete ju vmiešať do teplých aj studených nápojov. Ľahko sa rozpúšťa aj v mäkkých jedlách ako jogurt či v zemiakovej kaši. Deti ju vôbec nerozoznajú a rodičia si môžu vydýchnuť, že sa im podarilo nenápadne nakŕmiť svoje deti vlákninou. OptiFibre je potravina na osobitné lekárske účely pre dospelých a deti od 3 rokov veku. Viac informácií na www.optifibre.sk

 

Podobné články