Umývanie ovocia a zeleniny pred konzumáciu je veľmi dôležité, avšak často nemusí stačiť.
Ovocie a zelenina sú pre naše zdravie veľmi potrebné. Obsahujú množstvo živín, vitamínov a látok, ktoré inde nenájdeme a aj preto odborníci odporúčajú ich pravidelnú konzumáciu v niekoľkých porciách počas každého dňa. Nie každý má možnosť dopestovať si vlastné plody a preto ich drvivá väčšina z nás nakupuje v obchode.
Určite viete, že kupované ovocie a zelenina sú vypestované pomocou chémie a pesticídov, ktoré síce zaručia ich odolnosť voči škodcom, svieži vzhľad a dlhšiu čerstvosť, avšak nášmu zdraviu neprospievajú. Keď ich prijímame dlhodobo, môžu sa dokonca podpísať na vzniku závažných zdravotných problémov. Ďalším problémom kupovaného ovocia je navoskovaný povrch, vďaka ktorému sa ovocie krásne leskne. Vosk však vodou neodtsránime a spolu so šupou sa dostáva do nášho organizmu.
Voda nestačí
Hoci odstráni nečistoty a baktérie na povrchu plodov, na chémiu a pesticídy nestačí. Potrebujeme niečo účinnejšie!
Zázrak menom ocot
Nemusíte sa vôbec obávať, že na odstránenie pesticídov bude potrebovať špeciálny prostriedok. Postačí vám celkom obyčajný ocot, ktorý má v kuchyni hádam každý z nás. Práve ocot dokáže zlikvidovať škodlivé látky, ktoré sú koncentrované predovšetkým na povrchu plodov a my ich tak môžeme bezpečne konzumovať.
Potrebujeme:
- Ocot (akýkoľvek typ octu)
- Vodu
Postup:
Ovocie a zeleninu namočíme do roztoku, ktorý obsahuje 90% vody a 10% octu. Tento spôsob sa však odporúča používať len v prípade plodov s „neporéznym“ povrchom ako sú pomaranče, jablká, baklažán, cuketa atď. V prípade týchto plodov totiž nehrozí, že by sa ocot do vnútra plodov a zmenil by ich pôvodnú chuť a vôňu. V prípade plodov s poréznym povrchom (napr. jahody) nahraďte ocot za citrónovú šťavu.
Ovocie necháme namočené cca 15 minút. Po uplynutí tohto času uvidíme vo vode nečistoty, ktoré sa z ovocia vďaka octu vyplavia.