OPEN AIR FESTIVAL KNIŽNÉ HODY

15:00 - 19:00
15:00 - 19:00
Adresa Hviezdoslavovo námestie, 811 01 Bratislava Web www.bibiana.sk

Už 8. ročník open air festivalu Knižné hody, ktorý v spolupráci s MČ Staré Mesto organizuje BIBIANA – Centrum detskej literatúry, čítania a SK IBBY, budú môcť Bratislavčania ale aj návštevníci mesta a milovníci detskej literatúry navštíviť 15. júna na Hviezdoslavovom námestí. O 15:00 hodine sa na hlavnom pódiu za sochou P. O. Hviezdoslava a v stánkoch po stranách námestia začne jediný nekomerčný festival svojho druhu na Slovensku. Jeho zámerom je podnietiť záujem najmä detí, ale aj celých rodín o čítanie s využívaním rôznych foriem umenia, ktoré majú potenciál ukázať, že tráviť čas pri čítaní je možné oveľa kreatívnejším spôsobom, než na aký sme zvyknutí.

Naučme deti čítať v knihách, naučíme ich čítať v živote!

Čítanie môže priniesť deťom ale aj rodinám veľa dobrodružstva a zábavy, pretože s knihou sa dá hrať, učiť sa novým zručnostiam, prežívať nepoznané pocity, hlbšie vnímať seba a svoje okolie, tvoriť si názory, učiť sa strategicky myslieť a formovať si vlastné životné postoje. Naučme deti čítať v knihách, naučíme ich čítať v živote! – to je motto Centra detskej literatúry, čítania a SK IBBY, ktoré vystihuje snahu organizátora podnecovať a viesť deti ku kultivovanému čítaniu, ktoré má (popri čítaní s porozumením) ešte ďalší rozmer a pridanú hodnotu a tou je hodnota zážitku. To, čo dieťa vníma, vnútorne precíti a príjme za „svoje“ v priestore knihy, v ňom pôsobí, a nech sa stretne v živote s čímkoľvek, budú v ňom spoľahlivo fungovať hodnoty, ktoré v knihe „zažil“ a dokáže sa neskôr lepšie orientovať aj vo vlastnom životnom príbehu.

 

Program festivalu

Každý rok sa nesie v znamení nejakého sloganu, ktorý zároveň udáva aj tému Knižných hodov. Motto pre tento ročník sme vybrali z knižky Michaela Endeho Dievčatko Momo a stratený čas, kde sa rozvíja príbeh mestečka, do ktorého prichádzajú agenti Sporiteľne času. Títo siví pani navštevujú obyvateľov, mimochodom dovtedy farebného mestečka, a vypracúvajú im individuálne plány, ako by mohli ušetriť svoj vzácny čas – neoddychovať, nevenovať sa rodine, priateľom, zrýchliť prácu… Navyše – lákajú budúcich klientov na možnosť získať výhodné úroky, ak si svoj ušetrený čas dostatočne dlhé obdobie nechajú v Sporiteľni času a nevyberú si ho. Je v tom kus symboliky dýchavičného životného rytmu, ktorý sa týka reálne aj dnešnej doby, a preto sme vybrali pre tohtoročnú tému motto z tejto knižky – Lebo čas je život. A život býva v srdci.

Program sa sústreďuje na pódium, (kreatívne vystúpenia spisovateľov, ilustrátorov, bábkohercov, odborníkov z rôznych odborov, napr. archeológov, historikov,… scénické čítania z knižiek, hudba, kreatívne literárne súťaže a vystúpenia…) a do stánkov na námestí, kde sa konajú tvorivé aktivity, súťaže a workshopy pre deti a celé rodiny, ktoré pripravujú spolupracujúce knižnice, vydavateľstvá a občianske združenia, ktoré sa venujú čítaniu detí. Cieľom podujatia je podnecovať záujem detí o čítanie a kultivované čítanie cez rôzne workshopy v stánkoch a poukazovať na širšie bohatstvo a hodnoty, ktoré je z kníh možné získať cez program na pódiu. (Program v priloženom plagáte)

 

Hostia na festivale sú umelci z rôznych oblastí umenia – spisovatelia, ilustrátori, bábkoherci, hudobníci, speváci: Braňo Jobus, Peter Janků, Juraj Šebesta, Daniel Domorák, Ľubica Kepštová, Ján Masaryk, Juraj Martiška, Miriam Kaiser trio, Toňa Revajová, Barbora Zamišková, Timotea Vráblová, Pressburger Klezmer band, Ľuboš Zaťko a ďalší kreatívci, ktorí tvorivo pracujú s knihou.

Zdroj: www.bibiana.sk