14. december 2018 / Meniny má Branislava, Bronislava

TIPY a RECEPTY: Čo majú deti jesť, aby prosperovali?

Detské jedlá, to je celá veda! Prečítajte si niekoľko dobrých rád, aby Vaše deti dostalo to najlepšie jedlo pre ich brušká + RECEPTY!
TIPY a RECEPTY: Čo majú deti jesť, aby prosperovali?

Detské jedlá, to je celá veda. Aspoň sa tak zdá na prvý pohľad. Jedálniček detí musí byť pestrý, vyvážený a zároveň by nemal obsahovať veci, ktoré organizmus zaťažujú alebo by mohli vyvolať alergickú reakciu. 

Každá mama, ktorá má doma malého drobca, vie, koľko energie, času a premýšľania ju stojí vymyslieť jedlo pre dieťa. Keby jedno, denne aspoň päť! A potom to treba do tých malých ústočiek ešte dostať a podľa možnosti bez toho, aby bola špinavá celá podlaha, steny aj strop. Keďže sa vieme vcítiť, vieme, že toto je presne ten prípad, kedy je dobrá rada nad zlato.

Základné pravidlá

Nie náhodou majú byť prvé príkrmy iba z jednej suroviny (mrkva, zemiak, batat,..), to je najlepšia cesta, ako krehký organizmus postupne privyknúť aj na trávenie iných jedál než je materské mlieko a ako prísť na to, že drobcovi niečo nesedí. Po dobrých výsledkoch prvých pokusov sa dá zelenina postupne kombinovať a pozvoľna sa môže pridávať aj biele mäso. Samozrejme, hovoríme o obede bez polievky, ostávajú nám ešte štyri ďalšie jedlá – raňajky, desiata, olovrant a večera.

Hoci sú detičky malé, platí u nich to isté, čo u veľkých – raňajky majú dodať energiu a naštartovať deň, takže sa hodí napríklad kaša alebo jogurt. Na desiatu je ideálna porcia ovocia. Obed sme už spomínali. Olovrant môže byť zeleninový, fajn je aj ľahká polievka a večera taká, aby zasýtila, no nezaťažila trávenie. Vyhráva kaša. Soliť a inak dochucovať minimálne, najlepšie vôbec.

Domáce je najlepšie

Ideálne je, keď je všetko čerstvé a pripravené doma, aby ste presne vedeli, čo v jedle je. A teraz dobrá správa, aby ste celý deň nestepovali pri sporáku, nespotrebovali more času, riadu a energie - každé jedlo sa dá pripraviť v jednom hrnci. Ak je hrniec správny a vie variť sám, kým vy robíte iné, užitočnejšie veci. Napríklad sa venujete drobcovi. Varenie za vás zaobstará napríklad MioMat, mamami nazývaný aj hrnček var. MioMat je všetko v jednom, nádoba, ktorá sama pripraví polievku, kašičku, ovocné pyré. Stačí, aby mama do nej dala potrebné ingrediencie a stlačila gombík. MioMat jedlo uvarí aj rozmixuje. Žiaľ, nevie dieťatko nakŕmiť, ale to mamina isto zvládne, navyše sa potom nemusí zdržiavať umývaním riadu. Opláchne sa vlažnou vodou a hotovo,“ vymenúva výhody neoceniteľného pomocníka MioMat-ka Simona, ktorá si bez neho nevie predstaviť život.

Denne na ňom varí pre seba aj pre dieťa jej kolegyňa Zuzana. „Okrem obrovskej výhody, akou je úspora času a energie, na MioMate oceňujem aj to, že jedlo z neho v podstate netreba ničím ochucovať, pretože si v sebe zachováva všetky chute a zároveň živiny. Keby ste povedzme batáty najskôr varili vo vode a potom rozmixovali, hromada vitamínov skončí vo výlevke. Ale v MioMate ostáva zachované úplne všetko.“

Snímka obrazovky 2018-11-20 o 10.41.28

Tri dobré rady:

  • Najlepšie jedlo je čerstvé jedlo. No ak urobíte liter polievky a polovica z nej ostatne, nebojte sa dať ju do vysterilizovanej nádobky, dobre zavrieť a odložiť do mrazničky. Týždeň, dva vydrží. Potom stačí pozvoľna rozmraziť, ohriať a nakŕmiť.
  • Ingrediencie do detských jedál vyberajte sezónne a lokálne. Vtedy je najvyššia záruka čerstvosti a kvality.
  • Čo je dobré pre najmenších, určite nezaškodí ani zvyšku rodiny. Nevarte pre každého zvlášť, minimálne niekoľko dní v týždni ušetríte hromadu času, energie aj peňazí, ak malým aj veľkým naservírujete tú istú chutnú mňamku.

 RECEPTY pre malých (aj veľkých) s MioMatom:

Cícerová kaša:

Potrebujete 3 odmerky cíceru vopred namočeného v studenej vode (6 – 8 hodín), ½ odmerky sezamu, 4 strúčiky cesnaku a pitnú vodu. Všetky ingrediencie dajte do MioMatu, stlačte funkciu Mash/Soup a po 25 minútach máte hotové jedlo pre dieťa. Dospelý si ho môže ešte dochutiť soľou a bielym korením. Vhodnou prílohou sú napríklad špaldové placky.

miomat foto2

Avokádová polievka s hráškom:

Potrebujete 3 zrelé avokáda, 3 odmerky zeleného hrášku a pitnú vodu. Hrášok a nakrájané avokádo vložte do nádoby MioMatu, zalejte vodou a stlačte funkciu Raw. Za štvrť hodinu máte vynikajúcu krémovú polievku v raw kvalite, plnú chutí a živín pre malých aj veľkých (tí majú dovolené dochutenie soľou a korením).

 RECEPT bez MioMatu:

Banánové pokušenie

INGREDIENCIE:

  • 3 čajové lyžičky cereálnej zmesi INKA
  • 1 banán
  • 4 datle
  • 100 ml sójového mlieka
  • 2 čajové lyžičky medu
  • 1 polievková lyžica chia semienok
  • 100 ml minerálnej vody

POSTUP:

Datle zalejeme vriacou vodou a necháme odstáť 10 minút. V mixéri rozmixujeme banány, datle, chia semienka a med. Pridáme mlieko a vodu, cereálnu zmes INKA a všetko dokopy ešte raz dôkladne zmixujeme. Prelejeme do sklenených pohárov, môžeme pridať na kolieska nakrájaný banán.

Snímka obrazovky 2018-11-20 o 10.39.51



Zdroj: miomat.sk
Komentáre