18. jún 2018 / Meniny má Vratislav

Sezóna mláďat v ZOO Bratislava pokračuje

V Bratislavskej ZOO sa narodili nové mláďatká, medzi nimi aj historicky prvé mláďa diviaka visajanského narodené na Slovensku!
Sezóna mláďat v ZOO Bratislava pokračuje

Antilopa nilgau (Boselaphus tragocamelus):

Dňa 18.4. 2018 sa narodila samička antilopy nilgau. Matkou je samica Sajona a otcom je samec Kieran (nar. 17.8 2014 v ZOO Bratislava). Mláďa je zdravé a plné života a spolu s matkou sú púšťaní do výbehu so zvyškom stáda.

Antilopa nilgau je najväčšia ázijská antilopa, ktorá sa prirodzene vyskytuje v trávnatých oblastiach Indie, Nepálu a Pakistanu. Názov „NILGAU“ pochádza z hindčiny a v preklade znamená „modrý býk“. U týchto antilop je viditeľný výrazný pohlavný dimorfizmus. Samce sú väčšie, majú na hlave jednoduché tmavo sivé rožky, dlhé 25 až 30 cm a srsť majú modro-sivej farby. Samice sú menšie, nemajú rohy a bývajú hnedo sfarbené. Spoločným znakom pre obe pohlavia je čiernobiele pruhovanie na ušiach a v spodnej časti nôh. V období ruje bojujú samce o teritórium a samice tak, že pokľaknú oproti sebe na predné končatiny a pretláčajú sa.

  • Rad:     párnokopytníky
  • Dĺžka tela:        190 cm
  • Dĺžka chvosta:45 cm
  • Výška v kohútiku:       135 cm
  • Hmotnosť:       180 kg
  • Dĺžka gravidity:           8 mesiacov a 2 týždne
  • Počet mláďat:   1 až 2
  • Dĺžka života:    12 rokov vo voľnej prírode, do 21 rokov v zajatí
  • Potrava:            prežúvavý bylinožravec: trávy, kríky, drevnaté rastliny
  • Predátory:         vlk, tiger, leopard, hyeny pásavé, psy
  • Spôsob života:denná aktivita, sociálny - samice: zmiešané, väčšinou 10 členné stáda vrátane mláďat, no môžu mať až 70 členov. Samce sú samotárske: v dospelosti opúšťajú rodné stádo v období párenia sa pridávajú ku samičím skupinám
  • Výskyt:            trávnaté oblasti, stepné lesy, svahy hôr Indie, Nepálu a Pakistanu

samicka antilopy nilgau

Lama krotká (Lama glama):

Dňa 22.5. 2018 sa narodil samček lamy krotkej. Matkou je Alegra a otcom chovný samec Bogyó. Pôrod prebehol bez komplikácií úplne prirodzene a mladý samček je veľmi aktívny.

 Lamy sú blízke príbuzné tiav. Žijú v háremových skupinách (do 20 jedincov), kde má dominantnú pozíciu samec. Približne pred 6 000 rokmi boli lamy v Južnej Amerike zdomácnené. Dodnes sa často chovajú ako domáce zvieratá na mäso, srsť alebo nosenie ťažkého nákladu. Lamy sa používajú dokonca aj na stráženie stád oviec alebo kôz (väčšinou 1 kastrovaný samec). Sú prispôsobené na život vo vysokej nadmorskej výške tým, že majú vysoký obsah hemoglobínu v krvi (krvného farbiva), na ktoré sa viaže kyslík a tým nemajú problém dýchať aj redší vzduch. Podobne ako ťavy, aj lamy majú oválne červené krvinky, no pri lamách je to adaptácia na život vo vysokých nadmorských výškach, kde je redší vzduch.

  • Rad:     párnokopytníky
  • Dĺžka tela:        153 - 200 cm
  • Dĺžka chvosta:22 – 25 cm
  • Výška v kohútiku:       100 – 125 cm
  • Hmotnosť:       130 - 155 kg
  • Dĺžka gravidity:           348 - 368 dní
  • Počet mláďat:   1, vzácne 2
  • Pôrodná hmotnosť:      8 - 16 kg
  • Dĺžka života:    15 - 20 rokov
  • Potrava:            trávy, byliny, listy
  • Predátory:         dravé vtáky
  • Spôsob života:rodinné skupiny – háremy
  • Výskyt:            trávnaté oblasti Južnej Ameriky

mlada lamy krotkej s matkou

Ťava dvojhrbá (Camelus bactrianus):

Dňa 22.5.2018 sa narodil samček ťavy dvojhrbej. Matka je Samara nar. 10.4.2013, ktorá k nám prišla zo ZOO Košice v roku 2014, prvé mláďa u nás porodila samčeka 18.2.2016 a toto je jej druhé mláďa. Otcom je chovný samec Ňoňek, nar. 9.5.2000 v ZOO Varšava a odkiaľ k nám prišiel v roku 2002.

Ťavy sú známe tým, že dokážu vydržať dlhšiu dobu bez pitia. Umožňuje to tvar ich červených krviniek, ktorý je oválny (môže sa rozpínať) a umožňuje tak ťavám vypiť veľké množstvo vody naraz bez toho, aby krvinky praskli. Mýtom je, že ťava má v hrboch vodu. Má tam tuk, ktorý slúži ako zásobáreň energie a aj pri metabolických procesoch (pri nedostatku vody), na ktoré by bola potrebná voda. Ťavy sú dokonalo prispôsobené na život v púšti. Majú uzatvárateľné nozdry, čím sa do pľúc nedostane pri púštnych búrkach žiaden piesok. Rovnaký účel plní aj ich tretie očné viečko, ktoré sa zatvára zľava doprava.. Predné prsty na nohách sa dokážu doširoka roztiahnuť , čo im pomáha pri chôdzi aby sa nezabárali do piesku.

  • Rad:     párnokopytníky
  • Dĺžka tela:        300 cm
  • Dĺžka chvosta:50 cm
  • Výška v kohútiku:       180 - 230 cm
  • Hmotnosť:       600 - 1000 kg
  • Dĺžka gravidity:           12 - 14 mesiacov
  • Počet mláďat:   1, vzácne 2
  • Pôrodná hmotnosť:      35 kg
  • Dĺžka života:    40 rokov
  • Potrava:            trávy, byliny, listy
  • Spôsob života:vytvára rodinné skupiny pozostávajúce z jedného samca a niekoľkých samíc s ich mláďatami, ostatné samce žijú samotársky, alebo v samčích skupinách
  • Výskyt:            púšte, polopúšte centrálnej Ázie

mlada tavy dvojhrbej



Historicky prvý odchov diviakov visajanských (Sus cebifrons negrinus) na Slovensku:

Dňa 29.4. 2018 sa nám narodilo prvé mláďa u vzácnych  diviakov visajanských. Matkou je samica Bintang a otcom samec Palawan. Momentálne ešte pohlavie mláďaťa určiť nevieme. Sme jediná ZOO na Slovensku, ktorá tento ohrozený druh chová a historicky je to náš prvý odchov.V našej ZOO ich chováme od roku 2016 v zložení 2 samice a 1 samec. V Českej republike môžete tento druh diviaka nájsť v ZOO Děčín a ZOO Ostrava. V oboch spomínaných ZOO sa už odchovy podarili.

Diviaky visajanské žijú len na Filipínskych ostrovoch. Sú kriticky ohrozeným druhom a na väčšine ostrovov sa už kvôli masívnemu odlesňovaniu ani nenachádzajú. Okrem obmedzovaniu ich životného priestoru sú ohrozené aj lovom kvôli nízkotučnému a nízkocholesterolovému mäsu. Ich počet klesá aj z dôvodu kríženia s inými druhmi diviakov. Čistokrvného diviaka visajanského možno rozoznať podľa počtu párov bradaviek (3). Ostatné disponujú 4 pármi bradaviek. Samca od samice je jednoduché rozoznať. Na hlave má „hrivu“, ktorá siaha od vrchu hlavy až po chrbát a môže dosahovať až 30 cm v sezóne rozmnožovania. Samce disponujú aj klami, ktoré im vychádzajú z papule. Oproti samiciam môže ich srsť byť sfarbená aj striebristými štetinami.

  • Rad:     párnokopytníky
  • Priemerná dĺžka tela:    100 cm
  • Výška v kohútiku:       30 - 45 cm (samice), do 65 cm (samce)
  • Hmotnosť:       20 - 35 kg (samice), 40 - 80 kg (samce)
  • Dĺžka gravidity:           4 mesiace
  • Počet mláďat:   2 - 4
  • Priemerná dĺžka života:10 - 15 rokov
  • Potrava:            hľuzy, korienky, listy, rôzne plody, drobné bezstavovce
  • Predátory:         krokodíly, hady
  • Spôsob života:malé rodinné skupiny (3 až 12 členov)
  • Výskyt:            dažďové lesy Filipín, ostrov Negros a Panay
Komentáre