12. december 2018 / Meniny má Otília

Nové prírastky v bratislavskej ZOO

Prečítajte si niečo viac o mláďatkách, ktoré sa narodili teraz na konci leta aj s fotografiami.
Nové prírastky v bratislavskej ZOO

Kriticky ohrozená púštna antilopa

Dňa 3.8.2018 sa nám v ZOO narodilo mláďa adaxa núbijského. Matkou je samica Pompon (nar. 13.2.2011) a otcom samec Kumi (nar.19.10.2009). Mláďa bolo od prvého momentu veľmi životaschopné a po niekoľkých minútach sa už snažilo postaviť. Pre matku je to jej prvé mláďa a ako prvorodička zvládla pôrod bez komplikácií.

V súčasnosti je naša skupina adaxov núbijských zložená z chovného samca Kumiho, dvoch chovných samíc Pompon a Manon a nechovného samca Zafara. Najmladší člen stáda je samček a v budúcnosti keď už nebude potrebovať matku bude umiestnený do inej ZOO na základe odporúčania koordinátora Európskeho záchranného programu pre ohrozené druhy.

mladatko adaxa tesne po narodeni

Adax bol v minulosti bežným druhom antilopy obývajúci piesočné duny v púšťach severnej Afriky. Žil v zmiešaných stádach s počtom jedincov približne 15 – 20. Dnes žije v 2 – 4 členných skupinkách. Od roku 2000 je tento druh zaradený medzi kriticky ohrozené druhy (podľa kategórií IUCN). Celkový počet jedincov vo voľnej prírode sa odhaduje na 100. Ich počty sa naďalej znižujú v dôsledku nadmerného lovu a pytliactva, kvôli rohom, mäsu a koži. Negatívny dopad majú aj ropné výskumy, ktoré sa realizujú v miestach ich prirodzeného výskytu.

adax par dni po narodeni

Je to bylinožravý druh, ktorý dokážu prežiť aj niekoľko mesiacov bez vody, s tým, že čerpá tekutiny primárne z rastlín. Nosový priechod pôsobí ako odparovací chladič, ochladzujúci arteriálnu krv, ktorá preteká nosnou membránou pred tým, ako dosiahne mozog, čím chráni mozog pred prehriatím.

Typickým znakom adaxa sú špirálovité rohy, ktoré mávajú spravidla 2 až 3 stočenia. Tvar rohov je u každého jedinca individuálny. Srsť je v zime sivohnedá, v lete piesková až biela. Na tvári je biela maska, na čele je gaštanovohnedá srsť.

  • Rad: párnokopytníky
  • Dĺžka tela: 120 - 130 cm
  • Dĺžka chvosta: 23 - 35 cm
  • Výška v kohútiku: 95 – 115 cm
  • Hmotnosť: 60 – 125 kg
  • Dĺžka gravidity: 8,5 mesiaca
  • Počet mláďat: 1
  • Pôrodná hmotnosť: 4,8 - 7 kg
  • Dĺžka života: viac ako 19 rokov
  • Potrava: trávy, byliny, listy malých krov
  • Predátory: lev, leopard, hyena, šakal, gepard, karakal
  • Spôsob života: vytvára malé skupiny a veľké stáda počas migrácie
  • Výskyt: pieskové a kamenisté púšte a polopúšte severnej Afriky

Hopsajúce mláďatá

Koncom augusta začali vykukovať z vakov svojich matiek mláďatká kengury červenej. Tieto prírastky sú pre nás veľkým potešením, pretože už dávno sa mláďatká kengury v našej ZOO nenarodili. V súčasnosti máme skupinu zloženú z jedného samca a dvoch samíc, pričom jedna zo samíc už prišla do našej ZOO gravidná. Takže ak mláďa bude samica, bude môcť u nás zostať ako jedna z chovných samíc.

Kengura patrí medzi vačkovce, čo znamená, že mláďatá sa rodia ešte nevyvinuté a hneď po narodení sa presunú do matkinho vaku na bruchu. Ten by sme mohli prirovnať k inkubátoru. V ňom mláďa čuchom a hmatom nájde mliečnu bradavku, ku ktorej sa prisaje. Tým, že sa bradavka automaticky zdurí, nie je možné mláďa ani násilím odtrhnúť. Kengura je endemit, pretože žije len na stepiach Austrálie. Tento druh kengury patrí medzi najväčšie. Dokáže skákať rýchlosťou až 50 km/hod, pričom skoky sú dlhé aj 10 m a dokáže vyskočiť aj do 3m výšky. Zaujímavosťou je, že kengura nedokáže cúvať, zato vie výborne plávať. Počas horúčav si vyhrabáva jamy vo vlhkom piesku, kde sa ochladzuje. Oblizuje si aj predlaktia, čím si ochladzuje krv.

  • Rad: vačkovce
  • Dĺžka tela: 75 – 140 cm
  • Dĺžka chvosta: 65 – 100 cm
  • Výška: 100 cm a viac
  • Hmotnosť: 20 – 85 kg
  • Dĺžka gravidity: 33 dní, vývoj vo vaku 235 dní
  • Počet mláďat: 1 s hmotnosťou menej ako 1 g
  • Dĺžka života: viac ako 20 rokov
  • Potrava: trávy a zelené rastliny
  • Predátory: dingovia
  • Spôsob života: sociálny, žije v malých skupinách
  • Výskyt: suché trávnaté oblasti Austrálie

Divý ázijský somár

Dňa 11.9.2018 sa narodilo mláďa kulana turkménskeho. Matkou je Marka a otcom chovný samec Henry.

Kulany sú ázijské divé somáre. Na ich tele môžeme pozorovať niekoľko „primitívnych“ znakov, teda takých, ktoré sa nachádzali už u ich predkov a ktoré zdieľajú aj s koňmi Przewalského a inými divými koňovitými druhmi. Tieto znaky sú: pieskovo sfarbené telo, biele brucho, krátka stojatá hriva, tmavý pás na vrchu chrbta idúci od hrivy po chvost, tmavo sfarbená spodná časť končatín alebo vodorovné tmavé pruhy na spodnej časti končatín. V súčasnosti patria medzi ohrozené druhy živočíchov.

pri maminke

  • Rad: nepárnokopytníky
  • Dĺžka tela: 210 cm
  • Dĺžka chvosta: 50 cm
  • Výška v kohútiku: 120 – 140 cm
  • Hmotnosť: 290 kg
  • Dĺžka gravidity: 1 rok
  • Počet mláďat: 1
  • Pôrodná hmotnosť: 25 kg
  • Dĺžka života: 20 rokov
  • Potrava: trávy, byliny, kôra
  • Predátory: vlk
  • Spôsob života: vytvára menšie samičie skupiny, samci žijú prevažne samotársky, niektorí sú teritoriálni a majú právo na párenie v danej oblasti
  • Výskyt: púšte, polopúšte a vysokohorské oblasti od Iránu po Mongolsko
Komentáre