16. október 2018 / Meniny má Vladimíra

Ďalšie mláďatá v ZOO Bratislava

V Bratislavskej ZOO sa narodili nové mláďatká! Prečítajte si o nových obyvateľoch! :)
Ďalšie mláďatá v ZOO Bratislava

Kulan turkménsky (Equus hemionus kulan):

Dňa 24.5.2018 sa narodilo mláďa kulana turkménskeho. Matkou je Principa a otcom chovný samec Henry. Kulany sú ázijské divé somáre. Na ich tele môžeme pozorovať niekoľko „primitívnych“ znakov, teda takých, ktoré sa nachádzali už u ich predkov a ktoré  zdieľajú aj s koňmi Przewalskými a inými divými koňovitými druhmi. Tieto znaky sú: pieskovo sfarbené telo, biele brucho, krátka stojatá hriva, tmavý pás na vrchu chrbta idúci od hrivy po chvost, tmavo sfarbená spodná časť končatín alebo vodorovné tmavé pruhy na spodnej časti končatín. V súčasnosti patria medzi ohrozené druhy živočíchov.

  • Rad: nepárnokopytníky
  • Dĺžka tela: 210 cm
  • Dĺžka chvosta: 50 cm
  • Výška v kohútiku: 120 – 140 cm
  • Hmotnosť: 290 kg
  • Dĺžka gravidity: 1 rok
  • Počet mláďat: 1
  • Pôrodná hmotnosť: 25 kg
  • Dĺžka života: 20 rokov
  • Potrava: trávy, byliny, kôra
  • Predátory: vlk
  • Spôsob života: vytvára menšie samičie skupiny, samci žijú prevažne samotársky, niektorí sú teritoriálni a majú právo na párenie v danej oblasti
  • Výskyt: púšte, polopúšte a vysokohorské oblasti od Iránu po Mongolsko

mlada daniela skvrniteho

Daniel škvrnitý (Dama dama):

V dňoch 5. a 7. júna 2018 sa v našej ZOO narodili dve mláďatká daniela škvrnitého. Daniel škvrnitý dorastá do menšej veľkosti ako jeleň európsky. Parožie danielov má typický lopatovitý tvar. Samce ho zhadzujú v máji. Sfarbenie srsti je tiež jedným z charakteristických znakov daniela. V letnej srsti má červenohnedú farbu s nápadnými svetlými škvrnami a tmavým pruhom na chrbte. Na zimu sa presrsťuje do sivohnedej farby, na ktorej nie sú škvrny dobre viditeľné. Bylinná potrava prevažuje nad drevinami či krami a iba výnimočne obhrýza kôru.

  • Rad: párnokopytníky
  • Dĺžka tela: 130 - 175 cm
  • Hmotnosť: 30 - 80 kg
  • Priemerná dĺžka gravidity: cca 8 mesiacov
  • Počet mláďat: 1
  • Dĺžka života: 20 - 25 rokov
  • Potrava: najmä listy, ale aj korienky, hľuzy, kôra, semená, zrná, lesné plody, trávy, byliny, mladé výhonky
  • Predátory: medvede, vlky
  • Spôsob života: sociálny, samčie a samičie skupiny, zmiešané skupiny počas doby párenia, najmä nočná aktivita
  • Výskyt: južná Európa, Ázia, od chladných vlhkých oblastí až po teplé suché oblasti, staré listnaté a zmiešané lesy s trávnatými oblasťami, lúky, kroviny

mlada plameniaka

Plameniak ružový (Phoenicopterus roseus):

V dňoch 7., 10. a 13.6. sa vyliahli prvé tohtoročné mláďatká plameniakov ružových. Plameniaky, tak ako väčšina vtákov, sú párové zvieratá, no žijú a hniezdia v mnohopočetných kolóniách. Samica znáša len jedno vajíčko do hniezda, ktoré má podobu kopčeka s jamkou. Vo veľkých skupinách je nutné, aby sa matka a jej mláďa navzájom rozpoznali. Niekoľko hodín pred vyliahnutím si matka a jej potomok začnú vymieňať zvuky – volania. Tento úkaz sa nazýva „vpečatenie“. Rodičia kŕmia svoje mláďatá vysoko výživnou zmesou, nazývanou „mlieko“ ktorá je zložená z tukov, proteínov, karbohydrátov a krvi. Hniezda si páry stavajú v tzv. krčných vzdialenostiach, aby na hniezdiacu dvojicu nedočiahla susedná dvojica. Plameniaky si totiž svoje hniezda bránia pred ostatnými členmi kolónie. Plameniaky získavajú potravu zvláštnym spôsobom. Vodu, ktorú naberajú do zobáka, vzápätí vytláčajú jazykom von a tak ju filtrujú. Vnútri zobáka sa totiž nachádzajú rohovinové doštičky s lamelami, ktoré tento filtračný aparát vytvárajú. Potrava ako riasy, kôrovce a mäkkýše sa pritom zachytáva v zobáku. Ružovú farbu získavajú plameniaky z vodných baktérií a beta karoténu, ktorý sa nachádza v krevetách a riasach. Charakteristické je, že často stoja na jednej nohe. Plameniaky sú schopné udržiavať polovicu tela v stave odpočinku a druhú v stave bdenia.

  • Rad: plameniaky
  • Dĺžka tela: 120 - 140 cm
  • Rozpätie krídel: 140 – 160 cm
  • Hmotnosť: 2 – 4 kg
  • Počet vajec: 1
  • Doba inkubácie: 27 – 31 dní
  • Doba odchovu mláďat: 70 - 75 dní
  • Dĺžka života: 45 rokov
  • Potrava: drobné vodné bezstavovce, hmyz, drobné ryby, riasy
  • Sociabilita: veľké kŕdle – kolónie
  • Výskyt: juh Európy, pobrežie Afriky, Madagaskar, Malá Ázia, India
Komentáre